Bedrijf in beeld

Bedrijf in beeld

 

Nieuw Zaans Medisch Centrum

In Zaandam is een geheel nieuw ziekenhuis gebouwd, ontworpen door Architectenbureau Mecanoo uit Delft. Alles straalt licht en ruimte uit. Die ruimte voelt luchtig en speels, de kleuren helder en optimistisch. Niets wijst op ziekte, de focus ligt op beterschap. ‘Dit wilde ik ook tot uiting laten komen in de fotografie van onze website en magazine,’ aldus Hanne van de Waa, communicatiedeskundige van het ZMC.

 

Stockfotografie voldoet niet

Haar zoektocht begon met het zoeken naar foto’s die het unieke van het gebouw in beeld brengen én waar de mensen uit Zaandam zich in herkennen. Maar… die beelden bestonden nog niet. En stockfotografie voldeed niet: te algemeen, te cliché en al te vaak gebruikt. De zoektocht van Hanne leidde haar langs vele websites en fotografie-exposities, tot ze tenslotte bij ons aanklopte.

 

Foto’s ontwerpen

Wij, Annemoon en Simone van Henkenenhemel kregen het verzoek foto’s te ontwerpen voor zowel het magazine als voor de diverse online platforms. Inderdaad: ‘ontwerpen’, want een visie vertalen in beeld vergt een denkproces en de nodige enscenering. Het ziekenhuis was bovendien nog niet af, de ruimte is nog grotendeels kaal, overal liepen bouwvakkers rond, werd apparatuur aangesloten. Er waren nog geen bezoekers, geen patiënten, geen medewerkers.

 

Licht, speels en herkenbaar

We spreken eerst zorgvuldig door wat de foto’s moeten uitstralen; verbinding, licht, speelsheid met de focus op beterschap en gelijkwaardigheid tussen arts en patiënt. Dus geen zieke mensen in bed met een arts over zich heen gebogen en geen alwetende, autoritaire deskundigen. Het brede palet aan toekomstige gebruikers en bezoekers is minstens zo belangrijk: we willen dat zij zich allemaal in de beelden kunnen herkennen.

 

Voorbereiding en enscenering

Ter voorbereiding van de shoot zelf onderzoeken we de locatie: het standpunt, de lichtval, de kleuren en de mogelijke enscenering. We kiezen de centrale hal als locatie: deze prachtige door Mecanoo ontworpen ruimte fungeert zo als een iconisch, herkenbaar beeld. Vervolgens bedenken we wat zich hier zoal zal gaan afspelen: een hoogzwangere moeder die haar gynaecoloog bezoekt, een dame die door familie wordt opgehaald, zorgmedewerkers die hun patiënten verwelkomen, enzovoort. Zorgvuldig tekenen wij de diverse scenes in de proefopnamen. Cruciaal daarbij is de compositie: die moet zowel voor het magazine (staand formaat) als de diverse online platvormen (smalle, liggende formaten) kunnen worden gebruikt.

 

De organisatie zelf

Daarna kunnen we met de organisatie beginnen. De ‘acteurs’ worden uitgenodigd, de benodigde rekwisieten verzameld en een datum geprikt. En dat laatste blijkt nog een hele uitdaging. Het inrichten van een ziekenhuis is als een militaire operatie, een fotosessie tussen alle bouwbedrijvigheid door is geen sine cure.

 

Missie voltooid

Op een stralende dag, de enige in december, hebben we de foto’s kunnen maken. Drie in totaal, waarbij het gebouw uitstekend tot z’n recht komt en de ruimte als een goed passend jasje de Zaanse inwoners omhult. ‘Licht, ruimte en verbinding; alleen het beste is goed genoeg voor onze klanten’, bevestigt van Hanne van der Waa, communicatiedeskundige ZMC, bij het zien van de resultaten.

 

Op 30 januari 2017 gaat de site online: www.zmc.nl

Half februari 2017 verschijnt het magazine (link naar pdf volgt)

  

Je bent van harte uitgenodigd de website van het Zaans Medisch Centrum te bezoeken. Of bezoek onze website www.henkenenhemel.nl en laat je inspireren.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten